Početna Vijesti Regija Beogradski Blic: Kuda vode zapaljive izjave Milorada Dodika

Beogradski Blic: Kuda vode zapaljive izjave Milorada Dodika

8 min read
0
0
6,204

Milorad Dodik ponovo manipuliše masama i podiže sebi rejting zapaljivim izjavama. Ovoga puta otišao je najdalje u svojoj retorici – iznio je plan o stvaranju velike Srbije, piše beogradski Blic, koji dalje u svom tekstu navodi:

Izjavom da je bosanskim Srbima bolje da stvore jednu državu sa Srbijom uključujući Kosovo, a čemu bi se kasnije pripojila i Crna Gora, Dodik je ideju velike Srbije razradio do detalja. Iako poznat po oštroj, gorljivoj i nacionalističkoj retorici, čini se da je Milorad Dodik ovog puta otišao dalje i od lidera radikala Vojislava Šešelja. Najopasnije od svega je što je jasno da ova ideja nije ostvariva bez oružja i žrtava.

Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da stvaranje onoga o čemu Dodik govori, a za šta istini za volju nije iskoristio sintagmu “velika Srbija”, predstavlja ratnu opciju.

– Dodik ili ne shvata ili ne želi da prihvati da je u mirnodopskim uslovima, rješavanje srpskog nacionalnog pitanja i nacionalnog jedinstva, u skorijoj budućnosti moguće samo u okvirima Evropske unije – navodi Vasić.

Ukoliko to ne prizna kao srpski nacionalni lider, onda su njegove izjave vid samopromocije, u svrhu podizanja sopstvenog rejtinga.

– Svaka druga alternativa osim ujedinjenja pod pokroviteljstvom EU predstavljala bi ličnu i nacionalnu alternativu, sa unaprijed poznatim ishodom, a to nije samo neuspjeh, već i šteta. Ona bi bila načinjena i nama u Srbiji. Opet bi nas u svijetu gledali kao negativce i destabilišući faktor u regionu – ističe Vasić.

Ruski “Komersant” piše da je Dodik sada prvi put “tako otvoreno formulisao ideju velike Srbije”.

List piše da je “senzacionalnu izjavu” Dodik dao uoči Dana RS, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

– Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je nakon referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni – dodaje dnevnik.

“Komersant” ocjenjuje da ova situacija izaziva neizbježno zaoštravanje konflikta lidera RS sa međunarodnom zajednicom.

Pobjeda Donalda Trumpa u SAD i kriza unutar EU dovele su do toga da Dodika kazna međunarodne zajednice još nije stigla. U nekim drugačijim međunarodnim prilikama već bismo mogli da očekujemo izolaciju predsjednika RS, ali i uvođenje sankcija građanima RS.

“Komersant” navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika jer se nakon njegovog septembarskog susreta sa Vladimirom Putinom Kremlj oglasio kratkim saopštenjem bez riječi o referendumu i podršci.

– U suprotnom slučaju, Rusija bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija – zaključuje dnevnik.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže za “Blic” da je Dodik ponesen uspjehom referenduma koji je organizovao i velikom proslavom, očekivano, zaoštrio izjave.

– On diže tenzije, pa ih spušta, to je njegov stil. Nesumnjivo je postigao uspjeh, uništio je opoziciju i ponesen time prešao je crvenu liniju. Ovo mu nije trebalo – kaže za “Blic” nekadašnji ambasador Ninislav Stojadinović i konstatuje da je simptomatično da je i Mladen Ivanić zaoštrio svoju retoriku.

Dodik: Moguće ponovno formiranje Vojske Republike Srpske

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku. Dodik je rekao da će RS “sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumijeva da RS ima svoju vojsku”.

– Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički potrebno da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH – rekao je Dodik.

Dodikove zapaljive izjave

8. januara 2017. “Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude? Zasniva se isključivo na idealizmu muslimana u BiH koji, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse”.

28. decembra 2016. “Terorističkih aktivnosti najviše je bilo u FBiH i u muslimanskim naseljima. U RS su to oni koji imaju podršku kruga oko Bakira Izetbegovića, a ranije njegovog oca, koji je ovdje dovodio mudžahedine”.

10. septembra 2016. “Politika Zapada je 20 godina bila u funkciji afirmacije muslimansko-bošnjačke političke koncepcije stvaranja i rehabilitacije unitarne BiH. Toj koncepciji se suprotstavila RS”.

fokus.ba

Više povezanih članaka
Više od Balkandzije
Više iz Regija
Comments are closed.

Check Also

Izgledala je kao prava dama, ali kako su ocenili njeno pevanje (VIDEO)

Pogledajte koji je bio rezultat glasanja. Alma Zahirović (26) iz Sarajeva izabrala je da s…