Poljoprivreda

Remont poljoprivrednih mašina za prolećnu setvu

Sezona žetve i branja kukuruza je uveliko prošla, pa poljoprivredne mašine treba da se pripreme za sezonu prolećne setve. Pred kraj sezone se može desiti da otkaže hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najviće opterećenje tokom rada, pa je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina. Danas ćemo govoriti o tome koliko je važno voditi računa i pravilno održavati poljoprivredne mašine, kako bi se smanjili potencijalni troškovi štete. 

Šta je potrebno uraditi na traktoru?

Traktori su osnovne pogonske jedinice u poljoprivredi. Razlikuju se po nizu karakteristika ali se uglavnom razvrstavaju prema broju osovina i snazi motora ugrađenog u traktor. Oni se koriste gotovo tokom cele godine za skoro sve poljoprivredne poslove pa iz tog razloga njegovo održavanje zahteva veliku pažnju. Jedan od popularnijih modela traktora u Srbiji, pored IMT traktora jesu i Ursus traktori. Ono što biste svakako trebalo uraditi na Vašem traktoru jeste da najpre zamenite filtere goriva, izduvate ili zamenite filtere vazduha, zatim proverite da li u hidraulici ima dovoljno ulja. Takođe, vrlo je važno pregledati grejače, ugraditi thermostat ukoliko je izvađen iz mašine jer je traktor predviđen da radi na konstantnoj temperaturi vode koja dolazi iz hladnjaka u motor, kako motor ne bi non stop radio na hladnom režimu rada. Trebalo bi sipati i antifriz u hladnjak kako ne bi došlo do pucanja bloka motora. Vrlo je važno u predsetvenom periodu proveriti, ukoliko je potrebno i ugraditi, svetlosnu signalizaciju jer je nedovoljna osvetljenost traktora na putevima čest uzrok saobraćajnih nesreća. 

Održavanje ostalih poljoprivrednih mašina i mehanizacije

Pored traktora u poljoprivredi se koriste i drljače, tanjirače, sejalice..  Sve to zahteva redovno održavanje kako bi što duže služile. Jedan od prvih koraka u pripremi mašine za poljoprivredne radove je dekonzerviranje, koje se se satoji u uklanjanju zaštite (čišćenje i pranje), a neka specijalizovana sredstva za konzerviranje se ne moraju uklanjati jer služe kao sredstvo za podmazivanje i zaštitu. Posle toga, sledi vizuelni pregled, provera ispravnosti, a u slučaju da se primeti neko oštećenje ili kvar i poprvaka određenog dela. Nakon toga se u cilju zaštite od korozije određeni delovi farbaju i puštaju u probni rad. Ukoliko se uoče neke nepravilnosti, mašina se podešava dok ne bude u potpunosti ispravna. Ako je neophodno, treba kupiti i rezervni deo za nju.  Kako bi se obezbedila dugotrajnost, sigurnost i pouzdanost, najbolje bi bilo koristiti originalne rezervne delove. Takođe, vrlo je važno evidentirati sve popravke i troškove kako bi se mogla pratiti rentabilnost svake mašine. Ako se zaključi da više nije isplativo ulagati u mašinu, najbolje bi bilo zameniti je novom. 

Poljoprivreda je delatnost kod koje rezultati zavise od prirodnih uslova (zemljišta, vremenskih prilika) ali i od rada, truda i ulaganja. Da bi se posao isplatio, potrebno je ulagati i u poljoprivrednu mehanizaciju i njeno redovno održavanje. Ukoliko mašine nisu ispravne i ukoliko se o njima ne vodi računa, ne može se očekivati ni visoki prinos.