Novosti

Briga o implantatima, protezama i mostovima kod kuće

Napravili nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se brinete o zubnim implantatima, protezama i mostovima kod kuće, sa savetima šta da radite ako nešto pođe naopako.

Briga o zubnim implantatima

Ako imate zubni implantat, shvatićete koliko je važno da ga održavate čistim i zdravim da biste održali njegov životni vek. Periimplantna bolest je najčešći oblik infekcije koja se može razviti oko implantata. Slično je oboljenju desni oko zuba i uzrokovano je nakupljanjem plaka. Ovo uzrokuje gubitak kostiju oko implantata i okolnih zuba.

Jedini način da sprečite periimplantnu bolest je redovno čišćenje i održavanje implantata. Tokom pandemije koronavirusa nećete moći redovno da posećujete svog stomatologa i higijeničara, tako da je od vitalnog značaja da pažljivo pazite na implantate kod kuće. Preporučujemo vam:

  • Četkajte implantate najmanje dva puta dnevno četkicom za zube sa mekim vlaknima, uključujući ispod i oko krune implantata
  • Koristite interdentalnu četkicu obloženu najlonom svakog dana za čišćenje oko implantata, ili pomoću nevoskane trake za konac ili „super konca“
  • Prestani da pušiš. Vaš stomatolog će vam savetovati da prestanete pre ugradnje implantata, ali ako i dalje pušite, prestanak može smanjiti šanse da imate problem. Istraživanja su pokazala da je stopa otkazivanja implantata mnogo veća kod onih koji puše nego kod onih koji ne puše.

Briga o implantatima nakon osmeha u dnevnom tretmanu

Ako vam je ugrađeno više zubnih implantata metodom osmeha u jednom danu, vaš stomatolog za implantaciju će vam dati pismene smernice o održavanju vašeg novog osmeha, kao i informacije o postavljanju konačnog, trajnog niza zuba.

Briga o implantatima nakon osmeha tokom dnevnog tretmana je potpuno ista kao i staranje o tradicionalnim, pojedinačnim implantatima, tako da možete slediti gornji savet o brizi o njima. Morate se pobrinuti da očistite ispod umetnih zuba oko implantata, prema uputstvima vašeg stomatologa. Ako to ne uradite, to može dovesti do periimplantatne bolesti i uzrokovati gubitak kostiju i infekciju.

Ako ste imali novi osmeh u poslednja tri meseca, i dalje ćete imati svoje privremene zube, koji se zamenjuju za poslednje, trajne zube kada se implantati integrišu sa kosti koja ih okružuje. Pošto je rutinska stomatologija obustavljena zbog pandemije koronavirusa, to znači da trenutno ne možemo da uklopimo vaš novi, trajni set zuba. Međutim, vaši privremeni fiksni zubi su dizajnirani da traju više od godinu dana, tako da nema potrebe da brinete ako ne možete da ih zamenite prema planu sve dok stvari održavate veoma čistim.

Briga o mostovima

Ako imate zubni most, vaš stomatolog će vam reći koliko je važno da ga održavate čistim kako biste sprečili bilo kakve probleme. Da biste izbegli bilo kakve probleme sa mostom tokom COVID-19, posebno je važno da:

Izbegavajte lepljivu ili tvrdu hranu koja može da ošteti vaš most, kao što su slatkiši, orasi ili led
Očistite svoj most temeljno dva puta dnevno. Prvo koristite interdentalnu četkicu ili ‘super konac’, a zatim operite zube i okolno područje pastom za zube sa fluorom