Automobili

Prikupite neophodne informacije pre upisa auto škole

Upis u određenu auto školu zahteva adekvatne pripreme, koje se odnose na finansijski aspekat odnosno plaćanje neophodnih troškova. Pre upisa pripremite lekarsko uverenje odnoso izvršite lekarski pregled, pri čemu se dobija saglasnost izabranog lekara o mogućem sticanju praktičnih znanja vožnje. Osnovno polaganje odnosi se na dobijanje dozvole B kategorije. Sagledajte mogući odabir auto škola, pozitivne kritike i stanje voznog parka. Na osnovu visine predviđenih troškova, planirajte dugovanja, uz mogućnost plaćanja na odloženo. Ukoliko posedujete sopstveni automobil a nemate vozačku dozvolu, na listu troškova dodajte registraciju i održavanje. 

Da li cena auto škola ima prednost tokom odabira?

Često postavljano pitanje od strane budućih vozača, odnosi se na predviđenu visinu troškova celokupne obuke. U današnjem vremenu troškovi koji pokrivaju sam put dobijanja vozačke dozvole nisu jeftini, ali cena auto škola ne bi trebala da definiše njihov odabir. Presudnu važnost ima školovani kadar odnosno instruktori, zatim dostupan vozni park i veliki broj zadovoljnih korisnika. 

Odabir auto škola i njihova cena definisana je na osnovu mnogih pozitivnih iskustava i vozača koji su stekli samopouzdanje. Ipak, većina troškova vezana je za praćene obaveze prema nadležnom Ministarstvu, zaposlenim radnicima održavanju vozila i ceni derivata. 

Iako su cene mahom slične među brojnim auto školama, najbitnije je znanje koje na kraju usvojite. Bezbednost i udobnost tokom časova vožnje nema cenu. Ipak po sopstvenoj želji možete uporediti rad drugih auto škola, što će doprineti konačnom opredeljenju. 

Zajedničko definisanje troškova obuke vozača

Na rad auto škola najviše utiču cene energenata odnosno derivata. Imajući u vidu vrtoglavo povećanje cena nafte, posledice su usmerene na sferu saobraćaja. Realna cena auto škola u sebi poseduje troškove nabavke goriva. Nadležno Ministarstvo u saradnji sa  Privrednom komorom utiče na minimalna odnosno realna poskupljenja troškova obuke budućih vozača. 

Održavanje voznog parka i česta zamena automobilskih delova, doprinela je rastu cena. Usled povećanja materijalnih troškova, omogućeno je plaćanje na odloženo jer je to jedini način olakšanog razduživanja. Dodatni troškovi usmereni su na polaganje prve pomoći. Izdavanje vozačke dozvole i neophodna overa dokumenata, takođe spada u sferu materijalnih zaduženja. 

Nemojte zanemariti posedovanje vozačke dozvole ukoliko cene troškova budu rasle, smatrajte vozački ispit korisnim za svoju karijeru, budući posao i olakšane životne aktivnosti. Pojedina zanimanja zahtevaju obavezan položen vozački ispit, ukoliko još uvek nemate tu mogućnost, trudite se da uštedite i time plaćate troškove na veći broj rata. 

Uopšteni tok predviđenih časova vožnje

Uopštena dinamika časova vožnje, zavisna je od kandidata, stečene sigurnosti i spremnosti za napredovanje. Položenim teorijskim delom, stičete mogućnost za manipulaciju praktičnog dela. Nastavom su obuhvaćene brojne teorijske jedinice koje svojom obimnošću definišu tempo predavanja. Nastava je detaljna uz moguću simulaciju preko video materijala, što utiče na bolje usvajanje znanja. 

Sve što naučite na teorijskoj obuci, imate šansu da pokažete ili uočite na praktičnom delu obuke. Najbitnije je savladati sistem kočenja i pokretanja vozila neophodan za start motora. Nemojte imati brigu, ukoliko nešto pogrešite ili ishitreno odreagujete, instruktori poseduju duple komande za takve situacije. 

Tokom redovnih časova vožnje, podiže se stepen samopouzdanja, lakše donošenje odluka i savesnost za sve učesnike u saobraćaju. Tokom aktivne vožnje u trajanju od 45 minuta, razvijate reflekse, vežbate manipulaciju uz poštovanje označenih saobraćajnih propisa.