Kuća

Aspiratori i njihova funkcija

Čistoća vazduha je od presudnog značaja za razvitak i opstanak svih živih bića. Vazduh predstavlja mešavinu gasova poput azota, kiseonika, ugljen-dioksida, vodene pare i sl. Usled gubljenja nama najznačajnijeg sastojka, kiseonika, vazduh menja svoj prirodni sastav, poprima neprijatan miris, pa čak i menja boju. Samo zamislite kako izgleda i kakvog je sastava vazduh u kuhinji za vreme kuvanja.

Koje god jelo spremali, uvek će se zadesiti barem jedan sastojak koji ima jači miris. Prilikom pečenja kolača, prženja mesa, pa čak i kuvanja supe, čitava kuhinja će se ispuniti mirisom spremanja jela. Naravno, mnogi od nas uživaju u mirisnim notama koje nam golicaju nepca, ali kada se ti mirisi javljaju u dužem i intenzivnijem periodu, postaje nam zagušljivo. Bez obzira da li je reč o kuhinji malih ili velikih dimenzija i bez obzira na veličinu doma, mirisi kuvanja vrlo brzo se rašire po čitavom prostoru. Tada nam otvaranje svih prozora i vrata deluje kao najbolja opcija. Međutim, postoji jedna mnogo bolja, a to je ugradnja aspiratora.

Svi volimo domaća jela, spremljena pod našim krovom, pogotovo ona koja podsećaju na maminu kuhinju. Ta isparavanja spremanja hrane štete zidovima, kao i kuhinjskom nameštaju. Vlaga često formira buđ koja kod nekih ljudi može izazvati zdravstvene probleme, a i buđ narušava estetiku enterijera. Mirisi prženja, barenja, kuvanja ili pečenja, nekada nisu toliko jaki niti nesnosni, ali s obzirom da se zadržavaju u prostoru jer je teško izvetriti kuću tako brzo, često naša garberoba i kosa povuku mirise kuhinje. Aspirator je nezaobilazan uređaj svake moderne kuhinje. Da biste odabrali idealan aspirator za kuhinju, neohpodno je da uzmete u obzir veličinu kuhinje i šporeta. Dakle, aspirator bi trebalo da bude iste širine kao i šporet, ili još širi. Aspirator bi trebalo montirati 70-80 cm iznad šporeta. Na osnovu veličine kuhinje trebalo bi da utvrdite koliko jak aspirator vam je potreban. Aspiratori mogu da obrade od 150 do 2500 metara kubnih za sat vremena. Naravno, oni koji su jači i brže i preciznije obavljaju svoj posao, ujedno su i skuplji.

Aspiratori su jedinstvena kombinacija lepog i korisnog. Osim što vazduh u kuhinji održavaju čistim i svežim, pozitivno utiču na estetiku kuhinje. Uvek se možete odlučiti i za dekorativni aspirator koji se montira na zidu naspram ili plafonu iznad šporeta. Osim u jačini, veličini, izgledu i ceni, aspiratori se razlikuju i po načinu obavljanja svoje funckije. Recirkulacioni aspiratori rade po principu prečišćavanja vazduha i vraćanja istog u opticaj. Dakle, nečistoće se prosto udalje iz vazduha i čist vazduh se vraća u kuhinju. Odvodni aspirator vrši cirkulaciju zagušljivog kuhinjskog vazduha i svežeg vazduha. Odnosno, odvodni aspirator usisava mirise kuvanja i izbacuje iz sistema kroz ventilacioni kanal i ubacuje svež vazduh spolja. Postoji još nekoliko različitih vrsta aspiratora, a jedna od modernijih i sve češće korišćenih jeste ostrvski aspirator. Ovaj aspirator je većih dimenzija i obično se montira na sred kuhinje, tj. plafona.

Aspiratori poseduju nekoliko različitih filtera. Filteri za masnoću mogu biti metalni ili sintetički i njihova funkcija se ogleda u sprečavanju masnih čestica da se zalepe na motor uređaja. Na ovaj način se radni vek motora produžava. Zahvaljujući svojoj konstrukciji, metalni filteri su izdržljiviji od sintetičkih i uz pravo održavanje nećete ni morati da kupujete nove. Ukoliko vam je bešuman rad aspiratora ipak važnija osobina, onda su sintetički filteri pravi izbor za vas. Na tržištu možete naći  i aspiratore sa filterima s aktivnim ugljem koji apsoultno neutrališu sve nečistoće i neprijatne mirise kuhinje.

Svežina i prijatnost doma su nešto što svi volimo. Ne dozvolite da vam mirisi kuvanja, prženja, barenja ili pečenja, narušavaju momente uživanja.