Internet

Kvalitetna torba za laptop – imidž modernih poslovnih žena i muškaraca

Računarska tehnologija i povezivanje na internet uneli su pravu revoluciju u naš svakodnevni život. Ono o čemu se nekada samo maštalo, da „sve svoje nosite sa sobom“ omogućila je elektronska fascikla zvana laptop, u kojoj imate sve vaše ideje, papire, belešle, projekte i nepreglednu biblioteku ljudskog stvaralaštva, za znanje i zabavu svake vrste.  

Nastale su brojne nove profesije koje podrazumevaju laptop kao kolekciju alata koje koristite za obavljanje zadataka na poslu, za komunikaciju, razmenu ideja, podataka i poruka. 

Za mnoge je postalo neophodno da laptop bude uz njih, često zamenjujući kancelariju koja sada može biti u kafiću ili dalekoj kući za odmor, kraj mora ili jezera, zavisno koje podneblje više volite. Ili ste moderni nomad koji radi tamo kuda putuje. 

Za nošenje laptopa morate imati torbu ili ranac. Namenu im je ista – da nosite i ujedno čuvate vaš laptop. Ali, u čemu je razlika? Da li više volite torbu ili ranac? Šta prikladnije ide uz vas, uz vaš stil i osećaj za elegantno i praktično? Slede odgovori.

Torba ili ranac – šta izabrati

Laptop je napravljen od finog materijala, osetljiv je na oštećenja spolja i unutra, tako da ga treba nositi zaštićenog i sa lakoćom koja najmanje opterećuje. Laptop može stati i u malu torbu, ali tu su i ostale stvari potrebne tokom poslovnog dana. Znači treba imati pravu torbu kakvu su poslovni ljudi uvek nosili, samo sa posebnim odeljkom za laptop.

Pre nego što ukažemo na karakteristike koje treba da ima kvalitetna torba za laptop, da razmotrimo razlike između torbe i ranca za laptop. One se uglavnom odnose na:

– poslovni stil, 

– dizajn i oblik, 

– praktičnost,

– način nošenja.

Torba za laptop je dizajnirana kao klasična torba, sa glavnom pregradom za laptop, a u ostalim možete nositi druge stvari koje su vam neophodne za posao, fascikle, beležnicu, pribor, olovke, kataloge, možda knjigu za čitanje u pauzi između obaveza. Ima ravnije linije, izgleda elegantnije i podseća na klasične torbe koje su se zvale aktovke. Ima i ručku i kaiš za nošenje preko ramena.

Ranac za laptop je dizajniran tako da se podrazumeva nošenje na leđima i zato ima ergonomski oblik sa dva kaiša koji omogućavaju nošenje na oba ramena ili jednom ako tako više volite. I rančevi imaju glavnu pregradu za laptop i obično više drugih pregrada i džepova nego torba. U njima možete organizovati stvari za posao, ali i neke rekvizite koji vam mogu zatrebati tokom dana, kao što je tanka kabanica za kišu ili manji kišobran, flašica za vodu i slično. 

Nošenje torbe za laptop izgleda sasvim prirodno i kada je nosite preko ramena ili u ruci, jer imaju ručku kao i klasične torbe. Rančevi za laptop su dizajnirani za nošenje na leđima, sa ojačanjem na mestu gde naležu na leđa. 

Razlika je vidljiva u izgledu – torbe za laptop su bliže klasičnom poimanju poslovnog, formalnijeg, dok rančevi za laptop mogu da variraju od onoga što podrazumeva engleski termin casual, dakle, ležernije, neformalnije, opuštenije, do sportskog stila. 

Zato su torbe za laptop prihvatljivije ako ih koristite za profesionalne i poslovne svrhe, a sa rančevima možete i na fakultet, putovanje, u svakodnevnim prilikama kada vam zatreba laptop. 

Da bi se pomirile ove razlike, sve više ulaze u upotrebu poslovni rančevi (kombinacija torbe i ranca) koji imaju naglašeniju eleganciju od običnih rančeva, više liče na torbu, ali su dizajnirani za nošenje na leđima sa dva kaiša za ramena. I njihova unutrašnjost je bliža torbi, imaju pregradu za laptop, ali manje mesta za druge stvari u poređenju sa klasičnim rancem. 

Poslovni rančevi su danas prihvaćeni, a može se reći i popularni u poslovnom svetu, naročito kod mlađih gerenacija, mada kvalitetne torbe za laptop i dalje imaju svoje poklonike i kod mlađih i kod starijih. Da li nosite torbu ili ranac za laptop donekle govori o vama, koji stil preferirate, o vašim potrebama i slično. 

Karakteristike kvalitetne torbe za laptop

Kvalitetna torba za laptop treba pre svega da obezbedi adekvatnu zaštitu za laptop i da bude udobna prilikom nošenja. 

U pogledu veličine dobro je da tačno odgovara veličini vašeg laptopa radi čvršćeg držanja. 

Kvalitetne torbe izrađuju se od izdržljivih materijala koji su pogodni za svakodnevnu upotrebu. Često je to koža, imitacija kože ili ojačano platno. Jaki šavovi i funkcionalni zatvarači doprinose čvrstoći i trajnosti torbe.

Unutrašnjost torbe podstavljena je jakom ali površinski mekom tkaninom koja dodatno štiti laptop od ogrebotina i manjih udaraca. 

Kvalitetne torbe imaju dodatne pregrade za organizaciju drugih stvari koje su vam potrebne kao što je mobilni telefon, tablet, punjač, eksterni hard disk, memorijska kartica, zatim olovke, ključevi, fascikle i drugo. 

Podešavajući kaiš je obavezni dodatni deo kvalitetne torbe namenjen udobnom nošenju torbe preko ramena. 

U izradi se često biraju vodootporni materijali koji štite i torbu i njenu unutrašnjost od kiše i prskanja vode ili drugih tečnosti koje mogu oštetiti izgled.

Njen kvalitet obično potvrđuje određena garancija kojom proizvođač ističe kvalitet svog proizvoda.

Kvalitetna torba za laptop treba da ima važnu odliku, a to je njena težina koja ne sme biti prevelika jer ni laptop u njoj nije baš lak.

Povećanje funkcionalnosti 

Funkcionalnost novijih kvalitetnih torbi za laptop povećava se u skladu sa tehnološkim novinama –  ugrađivanjem elektronskih komponenti kao što su punjiva baterija (power bank), USB priključci i kablovi, bluetooth ili bežična povezanost, neki od tzv. pametnih zaključavanja. 

Ugrađivanjem punjive baterije ili ostavljanjem mogućnosti njene ugradnje omogućava da napunjenu bateriju možete koristiti da punite svoje mobilne uređaje, kao što je mobilni telefon, tablet ili laptop, dok ste u pokretu.

Uz povećanje funkcionalnosti i dalje se posebno vodi računa o dizajnu i estetici, kako bi vaša kvalitetna torba za laptop ostavila dobar utisak o vašoj poslovnosti i vrednovanju stila. 

Navedene karakteristike i prednosti u pogledu elegancije, dopadljivog dizajna, dodatnih funkcionalnosti i osiguranja, potvrđuju da kvalitetne torbe za laptop jesu i treba da ostanu deo prepoznatljivog imidža modernih poslovnih žena i muškaraca.