Kuća

Odabir naboljeg parketa za dom

Svi dođemo do onog momenta kada nam postojeći parket više nije onakav kako je sa početka izgledao, netaknut, lep i nov. Tada bi bilo lepo parket zameniti. Većina ovo vidi kao iscrpljujući posao još kad pomisle na montažu dođe im da odustanu. Ovo svakako ne mora izgledati ovako. Uz par pametnih saveta i preporuka  zamena parketa ne mora da vam padne teško. Pročitajte neke od korisnih informacija u nastavku i rešite se nedoumica koje imate po pitanju ove teme.

Do pre nekog vremena kod nas na tržištu uglvnom se kupovao hrastov parket  ili parket od jasena ili bukve. Odabir bi se sveo uglavnom na ove ti vrste parketa iako je izbor bio mnogo veći. Ukoliko bi se birao brodski pod izbor bi spao na ariš, bor ili jelu. Nedugo zatim izbor parkta postao je mnogo veći i sada se na tržištu mogao pronaći mnogo veći izbor parketa koji svako naravno bira u skladu sa svojim preferencijama. Baš kao što smo napomenuli i ranije se moglo pronaći skupocenije drvo od kog se izrađivao parket ali pošto je on bio skuplji za njega se moralo izdvojiti više novca. 

Pojavom višeslojnih parketa nastao je pravi bum na tržištu. Čini se da su svi želeli upravo ovu vrstu parketa. Ono što je njihova prednost jeste nezavisnost od drugih vrsta drveta i generalno stabilnost. Njihova nezavisnost ogleda se pre svega u njihovoj konstrukciji koju sačinjavaju dva ili više slojeva drveta međusobno lepljenih pod uglom od 90 stepeni. Kada je montaža u pitanju oni su prejednostavni i prilikom montaže ne koristi se lepilo. Imate da birate između onih uljanih ili lakiranih i sama montaža vrši se vrlo brzo. Ono možda najbitnije jeste izostanak svih onih neprijatnih mirisa prilikom montiranja koje kod drugih mogu da se osete. Kod višeslojnih parketa toga nema. Bez obzira što se na tržištu mogu naći veliki izbor parketa kod nas se i dalje koristi i najviše prodaje hrastov parket. Zato nas ne čudi što se u našoj zemlji generalno mogu pronaći mnogobrojne firme koje se bave proizvodnjom hrasta ali i one koje vrše otkup trupaca hrasta

Pored hrasta dosta ljudi kupuje i jasen pa tako možete pronaći mnogo mesta koja se bave i  otkupom trupaca jasena

Parketi koji se izdvajaju pre svega po svojoj interesantnosti su masivni parketi. Završno obrađivanje ovih parketa moguće je na više načina. Tako se mogu pronaći lakirani, termički obrađeni, voskirani, ručno hoblovani i mnogi drugi. Oni se mogu raditi u različitim formatima i kreću se generalno od 30 cm do 1.5 metar. Ako volite nešto egzotičnije vrste drveta onda i to možete pronaći na našem tržištu i izraditi parket upravo od njih. Međutim i dalje su najaktuelniji jasen, hrast i bukva. Sve češće možemo naići i na otkup trupaca lipe. Bilo kako bilo prilikom kupovine i odabira parketa razmislite i rukovodite se u zavisnosti od svog životnog stila. Tako na primer ukoliko imate malu decu lakirane parkete generalno ne bi trebali uzimati.