Kuća

Kako se zaštiti od komaraca i drugih insekata na prirodan način

Toplo i vlažno vreme kakvo nam nosi proleće dovodi do pojave mnogih insekata, ali kao da nas svake godine najviše pogodi pojava komaraca. I dok se još nismo okrenuli, a oni grizu gde stignu. Oni napadaju, mi moramo da se štitimo. Ali koji je najbolji način da se zaštitimo od tih dosada? Postoje brojni načini, a nas uvek zanimaju oni koji ne utiču štetno na nas i naše zdravlje.

Repelenti na bazi prirodnih sastojaka

Postoje mnoge biljke čija dejstva nam i nisu u potpunosti poznata. Neke od njih, osim što su lekovite, mogu pomoći i u zaštiti od insekata, a naročito komaraca. To su bosiljak, ruzmarin, nana, mačja trava, lavanda, neven, beli luk… Gotovo sve navedene biljke su izrazito prijatnog mirisa, pa se od njih prave eterična ulja, koja se razblaže i koriste kao sprej protiv komaraca. 

Zaštita stiže i iz bašte i sa terase

Sve pomenute biljke mogu predstavljati prirodnu barijeru u zaštiti od komaraca. Zasadite neke od njih na terasi, pored cveća koje inače sadite i primetićete, kada sedite u večernjim satima, kako je na terasi manje komaraca. Bašta i dvorište ostavljaju još više prostora da posadite ove biljke, koje osim što su korisne, veoma lepo izgledaju, a mogu se iskoristiti i za druge namene (lavanda protiv moljaca, nana za čaj, neven za pravljenje različitih melema, i tako dalje).

Za zaštitu u unutrašnjim prostorijama obavezni komarnici za prozore

Gotovo je nezamislivo da imate kuću okruženu zelenilom a da vam zaštitu ne pružaju komarnici za prozore. Oni su danas i lepši i kvalitetniji nego što su to bili ranije. Sa komarnicima imate zaštitu koja je potpuno prirodna, te neće biti potrebe da se koriste aparati na bazi hemikalija, koji i te kako mogu imati štetan efekat. Komarnici za prozore danas se rade od takvih materijala koji propuštaju dovoljno svetlosti, te prostorija minimalno gubi na prirodnoj svetlosti njihovim postavljanjem. Postoje različite vrste, a među najpopularnijim su rolo i plise komarnici, koji nisu fiksirani, već se po potrebi pomeraju. 

Još neke vrste komarnika

Postoje i jeftinije varijante komarnika, ali jedno je sigurno – nijedni neće pružiti ni bolju ni trajniju zaštitu od pomenutih rolo i plise modela. Rasprostranjeni modeli uglavnom su oni na magnet ili koji se kače na vrata ili prozore. Velika mana im je to što su uglavnom lošijeg kvaliteta, pa je pitanje da li bi izdržali i jednu sezonu. Takođe, rade se u nekim standardnim veličinama, pa ako vaši prozori i vrata nisu u tim standardima, ne mogu biti fuknkcionalni.

Komarnici – zaštita od svih vrsta insekata

Još jedna mana lepog vremena jeste pojava muva i osa. Iako je svima postojanje u prirodi potpuni opravdano, u kući su nepoželjni. Za muve i slične insekte koriste se i lepljive trake na koje treba da se zalepi insekt u letu. Ali to em što ružno izgleda, em ne rešava problem u dovoljnoj meri. Dakle, jeste predložena varijanta rolo, plise i fiksni komarnici skuplja od svih ostalih opcija, ali se na duže staze i te kako isplati.