Automobili

2020 Aston Martin DBKS prototip pogon

OMAN, Perzijski zaliv – Poslednji put kada sam dobio Aston Martin ovu prljavu odeću imao sam pre 5 godina u prašnjavoj Anza-Borrego u Kaliforniji, gde sam iščupao nekoliko nelegalnih izgaranja u nisko postavljenom V12 Vantage S. Ovaj put je dramatično drugačiji: šef Inženjer Matt Becker, koji je sedeo pored mene, zapravo me gnjavi da prebacim Aston Martin DBKS preko puta izvan Oman-a – prvi put kada me je Aston Mess ohrabrio da odem u jedno od svojih vozila, a kamoli na neprocjenjiv prototip, u prljavštini.

Ne biste očekivali da će Becker, koji je proveo 26 godina u Lotusu, biti SUV tip. Ali hardcore šasija i guru rukovanja kažu da mu je DBKS projekat pružio novo poštovanje prema žanru, jer sportski igrači moraju učiniti mnogo više od brzog kretanja stazom: oni se moraju vući, podržati težinu na krovovima i upravljati njima na svim vrstama terena, istovremeno stvarajući ugodan životni prostor za svoje putnike.

„Jednom kada ih gurnete i shvatite šta mogu učiniti na terenu, na putu, na stazi“, kaže mi dok se bavim kamenitom stazom brzinom autoputa, „zaista počinješ da poštuješ ono što čine“ sposobni ste. “

Izgradnja DBKS-a će nam takođe pokazati na šta je Aston Martin sposoban da preživi, odnosno. Nova decenija će se oblikovati kao najizazovnija kompanija za proizvodnju automobila, tako da je dovođenje na tržište održivog sportskog komunalnog vozila. I iako se čini da vremenski uslovi sa jakim poslovnim vetrovima neprestano rade za Aston Martin, prvi crossover marke ove marke dobija prilično ambiciozan hardverski paket. DBKS-ova aluminijumska šasija je potpuno jedinstvena za model, kao što je prvi sistem u vazdušnom vešanju ove marke. Iako u DBKS-u nije dostupan V12 – ta čast ostaje rezervisana za svemogućih Rolls-Roice-a od 325.000 USD Cullinan-a, AMG-ov, 4,0-litarski tvin turbo V8, dok je sličan mlinu pronađenom u DB11 i Vantage, takođe pripao proizvesti više snage: 542 konjske snage i obrtni moment od 516 funti, koji je u stanju da ga pokrene do 60 milja na sat za 4,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 181 mph.

Ali izgradnja Aston-ovog prvog ikada SUV-a iz temelja omogućila je jedinstvene mogućnosti pakovanja pored specifičnog hardvera. Na primer, istraživanje tržišta otkrilo je da su ženske vozačice često frustrirane jer većina automobila nema gde da sakriju tašne. Daimlerov 9G-Tronic menjač čini se dimenzionalno kompaktnim, što je omogućilo da se uvede veliki kubik između prednjih sedišta DBKS-a. U ovom trenutku, unutrašnjost DBKS-a je jednako sjajno dovršena, kao što biste i očekivali, sa lepim furnirima i hektarima podatnih koža prošaranih zajedno sa maštovitim detaljima (iako prilično mali HVAC otvori izgledaju kao da ne mogu isporučiti snažan protok vazduha na naporan letnji dan). I dok je za nos nazvano (s pravom) nazvano pomalo sličnim znatno obližnjem Ford Escapeu, prevrnuti rep je ukusna, vizuelno privlačna karakteristika koja sve osim otkupljuje prednje grehe.

Unutar kabine DBKS-ova zadnja soba za noge je prostrana, prilično transparentan ustupak azijskom tržištu, gdje će vjerovatno biti veći broj vlasnika nego vožnja. Međutim, postoji dosta uživanja za volanom, gdje šest modova vožnje (jedan nudi individualno prilagođena podešavanja) dopušta DBKS-u da preuzme različite ličnosti. Podrazumevani režim je GT, pomalo ukroćena konfiguracija koja postaje oštrija kada pređe na Sport, što opušta suspenziju 0,59 inča. Nazovite ga Sport Plus, a stvari postaju opipljivo zanimljivije: karoserija smanjuje dodatnih 0,59 inča, snaga se bira nazad (što svetli ESP indikatorom na digitalnoj crtici), a ispušni sistem daje još šiške i poskoka. Terenski režim pojačava karoseriju za 0,59 inča od osnovne linije, dok Terrain Plus nudi više artikulacije pri malim brzinama, sa dodatnih 1,2 inča zazora. U kombinaciji sa 48-voltnim aktivnim sistemom protiv kotrljanja, vazdušno vešanje je verovatno tehnička zvezda emisije, omogućavajući širok spektar deponovanja i kontrole tela.

Beckerovo pozivanje da pomičem DBKS otkriva da je ograničavajući faktor, barem na ovim uskim omanskim putevima, prostor i vidljivost, a ne snaga. Za razliku od nekih vrhunskih SUV modela poput Lamborghinija Urusa i Bentleija Bentaiga, koji koriste Torsenov diferencijal za podešavanje obrtnog momenta napred-nazad, DBKS nasleđuje elektronski centar različit od AMG E63, omogućavajući preusmeravanje i do 100% napred i nazad 47% napred. Rezultat je, barem u režimu Sport Plus, lako navučena šasija koja može izbaciti rep čvrstim dodirom desne papučice. Potencijalni problem velikih, teških automobila je da se rola karoserije može osetiti još lepšim i teškim za manevrisanje. S druge strane, aktivno ogibljenje protiv prevrtanja može stvoriti telo koje je toliko ravno, da je teško odmjeriti kada se težina mijenja tijekom zavoja. Iako Becker kaže da je DBKS koji sam uzeo uzorak otprilike „80% tamo“, ne oseća se potpuno ispražnjen od valjka tela, zbog čega se oseća ugodno i komunikativno kad se vozi bočno kroz ugao.

Zvuk motora je takođe prikladno snažan i prisutan; iako Becker kaže da se njegov tim fokusira na izvlačenje srednjih i visokih registara kroz izlazne cevi, ovaj prototip je još uvek prerano da bi se stvorio tačan utisak o tome kako će zvučati proizvodni automobil.

Vodi me da pitam Beckera za koga misli da se prvi sportski stav Astona Martina uklapa u mikrokozmos skupih krosovera. Na to je teško odgovoriti, ali Aston tim je najoštrije testirao Porsche Caienne Turbo, a Becker kaže da smatra da je „stvarno dobar kao obilazak automobila“, mada takođe priznaje da ga je smatrao „pomalo dosadnim . ”Ipak, takođe kaže da je želeo da unese“ više karaktera nego [Bentlei] Bentaiga ”, ali nešto“ manje ekstremno od [Lamborghini] Urusa… želeli smo da iskoristimo dobre bitove iz Caienne-a, ali pružimo svom automobilu više lik i duša. “

Kao što smo već spomenuli, moj DBKS prototip pogon bavio se pretežno scenarijima izvan puta koji verovatno neće videti većina vlasnika. Međutim, Aston-ov prvi SUV u svom gotovo dovršenom stanju uspeva da se oseti posebnim i uključenim, uprkos nekoliko lampica upozorenja i grubih ivica koje će se morati peglati u finalnoj verziji. Ono što je još važnije, oseća se kao pravi Aston Martin, uprkos tome što je ušao u teritoriju za koju kompanija nije proverena. U ovom segmentu postoji velika generacija finansirana konkurencija, ali uparivanjem jedinstvenih atributa i hardvera marke Aston Martin od Mercedes-Benza, DBKS je spreman za borbu.

Izvor: topcena-autodelovi.rs