Kuća

Podno grejanje je definitivno najisplativija investicija u kući

Podno grejanje se pokazalo kao najisplativiji način grejanja koji štedi energiju između 6-12% i donosi niže troškove grejanja čak i do 20% u odnosu na klasične radijatore. Čak i bez drugih pokazatelja ova statistika jasno predočava koliko se štedi, a da se prostor zagreva mnogo bolje i efikasnije.

Investicija kao i svaka druga, i podno grejanje traži ulaganje, ali iako je cena ugradnje viša, ona se vremenom isplati, a što je još bolje – grejanje je kvalitetnije i nema hladnih tački pa je temperatura svuda jednaka.

Šta je podno grejanje?

Podno grejanje se postavlja ispod poda i predstavlja sistem cevi koje se montiraju između donje i gornje različite podloge tako da se stvara odličan sistem koji je izolovan, ali propušta toplotu naviše i greje prostoriju.

Prilikom postavljanja podova treba voditi računa o njihovom materijalu i da li je dobar izbor za konstantno grejanje i prolazak toplote. Zbog toga se najčešće koriste keramika, granit i mermer kao čvrsti i odlični propusnici toplote. Ako odaberete slične  materijale, vaš majstor će voditi računa i o tome da koristi odgovarajući lepak pa je to samo deo preciznog postavljanja podnog grejanja.

U cevima se nalazi voda ili električni grejni kablovi, a pojedine firme nude i grejnu foliju koja je još jedan način da se brzo i lako postavi podno grejanje i dobije topao dom uz minimalne troškove.

Zbog čega je podno grejanje najisplativije?

Cena podnog grejanja je skuplja od grejanja sa radijatorima i u zavisnosti od vrste same mreže i načina grejanja i cena varira.

Ipak, posle skupe instalacije slede velike uštede u grejanju svaki put pa je ovo sistem koji se svakako isplati. Reč je o tome da je temperatura vode u cevima maksimalnim 45 stepeni što daje prijatnih 28 stepeni u prostoru. 

Niska temperatura vode, skoro duplo niža od vode u radijatorima, obezbeđuje brzo i jeftino zagrevanje celog prostora.

Druga velika prednost je to što se greje cela površina poda ravnomerno, nema jednog centra koji emituje toplotu pa je prostor svuda topao i time i efikasnije zagrevan iako je temperatura niža nego u radijatorima.

Ostale prednosti podnog grejanja

Podno grejanje smanjuje alergijske reakcije jer se vazduh ne suši i uz manju koncentraciju alergena u vazduhu. Vazduh drugačije cirkuliše i ne dolazi do sejanja alergena i njihovo zadržavanje u vazduhu.

U prilog ovome je i činjenica da sa ovim načinom grejanja tepisi i podne obloge uopšte nisu potrebne. I to će doneti zdraviji prostor koji se lakše održava i topao je svuda i na svakom mestu. To je svakako važna činjenica koje pomažu odluci za podno grejanje.

Prostorije će izgledati lepše i veće jer ne postoji ni jedno vidljivo grejno telo, sve je skriveno u podu i nevidljivo posmatraču. Estetika je možda najmanje važan činilac pri odluci, ali se dobija neverovatna transformacija kada se sklone cevi, radijatori i ostala grejna mreža iznad poda.

Podno grejanje je grejanje budućnosti i spada u sistem energetski efikasnih opcija pa bi trebalo ozbiljno razmisliti o pravom ulaganju i opciji koja donosi niže troškove grejanja iako je početno ulaganje veće.