Kuća

Nekoliko praktičnih saveta za dugi vek vašeg drvenog nameštaja

Ukoliko u kući posedujete drveni nameštaj onda je ovo tekst za vas. Ostanite sa nama i saznajte kako da se brinete o drvetu, kako da umanjite nastale ogrebotine i da sačuvate svoj nameštaj od punog drveta koji tako jako volite.

Bilo da imate stari drveni sto u dnevnom boravku ili drugi komad drevenog nameštaja u kući svaki od ovih komada mogu vam trajati jako dugo samo ako pribegavate redovnoj nezi nameštaja. Upravo ova redovna nega nameštaja nam je potrebna kako bi obezbedili dugotrajnost određenih komada nameštaja. Ono što je bitno jeste pravilno tretiranje površina kako bi u svom nameštaju uživali još dugi niz godina. Drvo nikad ne izlazi iz mode, ono je vanvremensko i uvek će izgledati prelepo, zamislite samo kako jedna drvena greda od jasena ili bilo kog drugog vrsta drveta će svojom rustičnom lepotom dati toplinu i poseban šarm jednom prostoru. Grede se većinom postavljaju na plafon i odlično se uklapaju u bilo koji enterijer.

Ukoliko preferirate rustični izgled i volite prirodne materijale definitivno nećete zaobići drvo i svu  njegovu lepotu. Manji predmeti od drveta takođe imaju svoju čar ako govorimo u estetskom smislu ali i u praktičnom. Skoro da nema domaćinstva koje ne poseduje drvenu dasku za sečenje namernica. Daska od jasena za sečenje priprada kvalitetnijim i isto tako može vam potrajati jako dugo. 

Svima je poznato da neobrađeni drveni nameštaj ostaje zapečaćen kako bi se pre svega izbegle ogrebotine i mrlje. Kako bi se izvršilo profesionalno zaptivanje drveta koriste se različiti konzervansi. Tako koristimo ulje kada želimo da nam drvene površine budu vodootporne. U tom slučaju mrlje od vode se neće pojavljivati. Vosak ćemo koristiti ukoliko želimo da dobijemo sjajni drveni nameštaj, ali vosak neće štititi nameštaj od mrlja. Glazura će dati nameštaju mat zvršnicu ali treba znati da ni ovo neće zaštititi nameštaj od mrlja od vode. Lakove koristimo kada želimo vodootporni zaštitni sloj na drvenim površinama ali na taj način potiskujemo prozračnost drveta. 

Imajte na umu da ako posedujete nameštaj od punog drveta koji je već prethodno obrađen, pri održavanju i čišćenju treba koristiti one proizvode za negu sa odgovarajućim premazom za drvo. Šta bi to tačno značilo, ako imate voštani trpezarijski sto ili komode ili stolice njih ćete i dalje tretirati voskom, dok ćete nauljen nameštaj i dalje tretirati uljem za drvo. Prilikom čišćenja drvenog nameštaja koristite tanku krpu za prašinu ili usisivač sa posebnim nastavkom. Ako imate mrlje koje su se osušile tretirajte ih vlažnom krpom u kombinaciji sa malo tečnosti za pranje veša. Ne koristite nikako agresivna hemijska sredstva za čišćenje. U slučaju da prospete sok od limunade ili pomorandže najbolje bi bilo da odmah obrišete, na taj način sprečićete da vam se pojave ružne ivice ili prljavština na drvenim površinama. 

Najzastupljenije vrste drveta kada je parket u pitanju su hrast, jasen ili bukva. Zapravo većina ljudi koriste ove tri vrste najviše iako se kod nas na tržištu mogu pronaći neke od najegzotičnijih vrsta drveta. Zato i ne čudi činjenica da se u našoj zemlji može pronaći mnogo mesta koja se bave proizvodnjom hrasta ili i otkupom trupaca hrasta ukljucujuci i jasenove trupce i druge.