Kuća

Pas ili mačka

Rešeni ste da kupite kućnog ljubimca ali niste sigurni da li bi želeli mačku ili psa. Dobro razmislite koji bi se tip kućnog ljubimca više uklopio kada ste u pitanju vi i vaš tempo života. Odluka da nabavite ljubimca je i više nego fantastična ali isto tako važna. Kako psi tako i mačke zahtevaju vaše vreme, novac, strpljenje pa pre nego što nabavite kućnog ljubimca pročitajte par saveta u nastavku, možda vam pomognu ukoliko se dvoumite između ove dve vrste kućnog ljubimca. 

Koliko slobodnog vremena imate na raspolaganju

Činjenica je da posedovanje psa ili mačke nameće izvesnu odgovornost. Nemojte misliti da kupovinom ljubimca možete izbeći obaveze koji naši krzneni prijatelji sa sobom nose. Deca u većini slučajeva nisu u stanju da se sami brinu o kućnom ljubimcu. Svakako mogu vam pomoći pri određenim zadacima kao što su na primer šetnje ali na kraju ćete vi biti ti koji će većinu obaveza preuzeti na sebe. Psi su ljubimci koji uglavnom traže pažnju pa samim tim ne treba da ih ostavljate dugo da borave sami. Psi vole društvo i u tom smislu ukoliko se odlučite da imate psa znajte da će im biti neophodno vaše prisustvo. Osim toga njima je potrebna fizička aktivnost pa su redovne šetnje obavezne. Ukoliko živite u stanu šetnje su neophodne čak i par puta dnevno. Ako živite sami i većinu dana provodite van kuće razmislite da li je za vas pas. Ukoliko se odlučite za psa kao neizostavan deo opreme koji morate imati jeste jastuk za pse. Jastuci za pse su odlična stvar jer će vašem psu pružiti svu toplinu a ujedno predstavlja mekanu podlogu na kojoj će vaš ljubimac uživati bilo da spava ili odmara. 

U zavisnosti koju rasu pasa posedujete na tržištu se mogu pronaći razni modeli jastuka za pse, različitih dezena i materijala, možete pronaći i jastuk za malog psa ako ste vlasnik malog krznenog prijatelja.

Ukoliko se odlučite za psa spremite se da odvojite dobar deo vremena. 

Kada su u pitanju mačke moramo priznati da su one nezavisnije. To takođe ne mora da znači da ih možete ostaviti totalno same da budu jer i one se posle dužeg vremena neposvećivanja pažnje osećaju usamljeno. 

Ključne razlike

Svi smo svesni da su mačke mesojedi pa je samim tim meso njihov ključni izvor energije. Za razliku od psa mačke se hrane učestalije ali su im obroci manji. Sa druge strane psi su svaštojedi i dok je učestalost hranjenja u pitanju tu su im obroci dosta ređi nego kod mačaka ali obilniji. 

Ukoliko se pitate kakvi su po pitanju higijene tu moramo priznati da mačke pre znaju gde i na koji način treba da obavljaju nuždu uz pomoć posude sa posipom, dok je kod pasa drugačija situacija. Njima je potrebno neko vreme da bi shvatili kada i gde smeju vršiti nuždu.

S obzirom da su mačke nezavisnije one vas nikad neće posmatrati kao svoje gospodare dok sa druge strane imamo  pse koji će biti potpuno lojalni vama. 

Bez obzira da li nabavili psa ili mačku budite sigurni život sa kućnim ljubimcem doneće vam veliku sreću i radost.