Kuća

Letnji saveti o alergijama za baštovane

Sada smo svi u mogućnosti da neograničeno uživamo na otvorenom. Na nesreću polenske groznice, beda se nastavlja zbog polena. Globalno zagrevanje, toplija klima i prekomerna sadnja muških biljaka, drveća, doveli su do ogromnog porasta nivoa sezonskog polena, a onima koji imaju alergije čeka još jedan težak za upravljanje sezonom alergija. Srećom, alergijska stanja ne moraju da impliciraju kaznu bede za proleće i leto jer su stručni saveti pri ruci.

Evo nekoliko jednostavnih strategija koje će vam pomoći da smanjite patnju dok zalivate vaš travnjak koristeći baštenska creva iili vrtna crijeva i uživajte u prirodi!

Savet 1 – Pokušajte da eliminišete korov sa spoljašnjih površina kao što su terase koje mogu da pogoršaju prolećne alergije.

Savet 2 – Posetite baštu pogodnu za alergije i posadite biljke manje sklone alergijama, kao što su: azaleja, begonija, bugenvilija, orhideja, zelenka, gladiola, lukovice (lale, perunika, mak i narcis), palma, bor, jela i dren, hibiskus, šimšir, žbunje juke i irska mahovina.

Savet 3 – Izbegavajte sadnju: amarantusa, hrizanteme dalije, suncokreta, crnooke suzane, cinije, lilike i jorgovana, kao i trave kleke, bermuda i raži.

Savet 4 – Skratite pokošenu travu i očistite cvetne gredice.

Savet 5 – Mirisi ruža, zvezdastog jasmina, narcisa, gardenije, đurđevka, drveća citrusa i eukaliptusa su najčešće biljke čiji mirisi mogu da nateraju neke ljude da kijaju. Ako ste osetljivi, želite da se držite dalje od ovih biljaka!

Savet 6 – Izbegavanje je najbolji metod za sprečavanje alergijske reakcije na otrovne biljke kao što su otrovni sumak ili hrast.

Savet 7 – Ako ste alergični na buđ, izbegavajte vlažna mesta kao što su šume i stajaće vode.

Savet 8 – Izbegavajte dodirivanje očiju i nosa dok radite u bašti, ovo prenosi polen koji se usmerava na ove oblasti.

Savet 9 – Iskoristite kišne, oblačne dane ili dane bez vetra, koji obično imaju manji broj polena (neki oboleli mogu biti osetljivi na „mokre spore buđi“.

Savet 10 – Nakon baštovanstva ostavite odeću van spavaće sobe, obrišite cipele i isperite naočare da biste uklonili neželjene supstance koje izazivaju alergije.

Savet 11 – Radite u svojoj bašti tokom večernjih sati, kada je broj polena manji, i ograničite svoje vreme na kratke intervale u dane sa visokim sadržajem polena.

Savet 12 – Uzmite odmor u blizini vode, kao što su jezero, reka i plaža gde su nivoi polena obično niži.

Savet 13 – Operite mudro. Izbegavajte da nosite gelove za kosu koji služe kao „magnet za polen” u dane sa visokim sadržajem polena i nežno operite kapke i lice i kosu noću pre nego što uđete u svoju spavaću sobu kako biste sprečili da iritantni polen namotava na jastuk i posteljinu.

Savet 14 – Idite na velike naočare za sunce (posebno u vetrovitim danima) da biste sprečili ulazak polena u oči i kapke.

Savet 15 – Nosite šešir sa širokim obodom da biste sprečili da polen koji se prenosi vetrom spusti na vrh vaše glave

SAVET 16 – Upotreba Haimak-a oko nozdrva je često od koristi za osobe koje pate od alergija. Dostupno u većini hemičara.