Novosti

Kako brzo zaustaviti proliv?

Ne postoji osoba koja bar jednom nije bila u situaciji da ima proliv. Iako su njegovi uzročnici različiti i varira od virusa koji ga izaziva (bakterije i gljivice, proliv uzrokovan trovanjem hranom ili stresom) zajedničko za sve njih je da su veoma neprijatni. Glavne karakteristike i simptomi koji se javljaju kod proliva su: krčenje creva, gasovi, grčevi, jak bol u stomaku, a vas muči samo jedno pitanje: kako zaustaviti proliv? U nastavku teksta pročitajte glavne savete o tome kako brzo zaustaviti proliv kao i kakva ishrana treba da vam bude. 

Kako zaustaviti dijareju?

Kada dođe do proliva, najvažnije je da se obratite svom izabranom lekaru. On će vas pregledati i u skladu sa vašim tekobama, propisati vam adekvatnu terapiju, probiotike kao i dijetu koju ćete primenjivati nekoliko dana dok imate tegobe i dok se vaš organizam ne vrati u prvobitnu ravnotežu.

Međutim, pre posete lekaru, svi se najpre zapitamo kako zaustaviti proliv kod kuće. Ono što možete uraditi samostalno kako biste ga što lakše zaustavili jeste da popijete čaj. Veliki broj biljaka, pripremljenih u obliku toplog napitka, mogu biti veoma lekoviti i odličan saveznik u borbi protiv proliva. Kao najefikasniji pokazali su se sledeći čajevi:

  • čaj od nane/mente – tradicionalni napitak kada je u pitanju lečenje dijareje, eliminacija grčeva i smanjenje bolova u stomaku;
  • čaj od lista dunje – priprema se veoma lako: listovi dunje se preliju vrelom vodom, čaj se ostavi nekoliko minuta a zatim se polako konzumira;
  • čaj od đumbira – ovaj čaj se priprema od svežeg đumbira, a poznat je po svom uspešnom delovanju protiv grčeva i mučnine;
  • mešavina čajeva od lista kupine, kamilice, đumbira, lista dunje, šipka, majčine dušice i nane brzo će prekinuti simptome izazvane prolivom i umanjiti akutne tegobe.

Ovo stanje može biti jako neprijatno, posebno u situacijama kada vam dolaze prijatelji u goste, imate ispit ili možda lekarski pregled za vozacku. U suštini, ukoliko treba da izađete u javnost narednih dana, potrudite se da učinite sve što je do vas da se što pre rešite dijareje. 

Kakva treba da bude ishrana kod proliva?

Pored toga što razmišljamo kako da zaustavimo proliv, mislimo i o tome šta smemo da pojedemo a šta ne, odnosno, kakvu ishranu da sledimo. Ono što je najvažnije jeste da za vreme trajanja proliva unosimo dovoljne količine tečnosti u organizam kako bi se izbegla dehidratacija. Savetuje se uzimanje tečnosti u malim gutljajima, na svakih 3 do 5 minuta. Pored uzimanja prokuvane i flaširane vode, preporučuje se uzimanje rastvora elektrolita tj. rastvora za rehidrataciju kao i prirodnih, biljnih čajeva koji se tradicionalno primenjuju kod zaustavljanja dijareje. Pored toga, neka vaša ishrana obuhvati i tople supice iz kesice koje su bogate natrijumom i sprečavaju dehidrataciju organizma. Preporučuje se i konzumiranje pirinčane vode i vode u kojoj je kuvana šargarepa. 

Kada prestanu akutne tegobe, ishrana kod proliva može obuhvatiti i sledeće namirnice: kuvani pirinač, šargarepu, krompir, dvopek, pečenu jabuku, jogurt, banane. Ove namirnice su poznate u borbi protiv proliva i mogu ih konzumirati svi, bez obzira na uzrast. 

Ono što je potrebno izbaciti iz ishrane jesu namirnice koje se teško vare, kao što su mahunarke, sirovo, neljušteno voće, zatim jaku, masnu i začinjenu hranu, gazirano. Ne preporučuje se ni konzumacija mleka za vreme trajanja dijareje.