Kuća

Kako osvetliti stan na prirodan način?

Prostran i svetao stan je oličenje trajne lepote, koja ne može izaći iz mode. Pa čak i da vam je prostor u kome živite male kvadrature, dobro osvetljenje može vizuelno povećati prostorije i učiniti ih komotnijim i većim. Većina osoba ne primećuje zamračenost svog doma, jer su oči adaptirane na mrak. Međutim, uz nekoliko ideja koje možete primeniti prilikom uređenja enterijera, dobićete dom koji će biti ispunjen dobrim raspoloženjem i pozitivnom energijom svih ukućana. 

Prirodno svetlo koje dopire do vašeg stana najviše zavisi od rasporeda prostorija. Istočna strana dobija najviše svetlosti ujutru, ali ne i tokom ostatka dana. Prostorije okrenute prema navedenoj strani sveta najpraktičnije su za spavaće sobe, jer nema ništa bolje od buđenja prvim jutarnjim zracima. Sunčeva svetlost dopire sa zapadne strane uglavnom tokom popodneva, pri zalasku. Ova strana sveta je idealna za terase, gde možete uživati gledajući lepotu zalaska sunca. 

Severna strana je najtamnija i najhladnija u domu. Dobra je za prostorije koje imaju funkciju ostava ili pojedine radionice, gde će vam biti prijatno tokom rada. Nasuprot severne, nalazi se uvek topla i svetla južna strana, kao idealna za dnevni boravak ili kuhinju. 

Ukoliko su vam prostorije dobro raspoređene, onda imate dovoljno prirodnog svetla. Ipak, ukoliko to nije slučaj u vašem domu, postoje izvesni trikovi koji će pomoći da dostignete osvetljenost kakvu želite. 

Sobna vrata zajedničkih prostorija zamenite za ona sa staklom

Kada imate mali stan, potrebno je podleći jednostavnim idejama koji će rešiti problem osvetljenja. Ukoliko dominira mrak u vašem dnevnim boravku, trpezariji ili kuhinji, sobna vrata zamenite modelom koji sadrži staklo. Ono može biti u boji koje se vama dopada, može biti peskirano kako bi odavalo utisak određene privatnosti, a svakako će pomoći u osvetljavanju prostora. Navedeni model sobnih vrata doprineće da se vizuelno produži prostor, a vi ćete dobiti lep ukras svog doma. 

Nabavite svetliji nameštaj

Ukoliko opremate svoj dom ili je vreme da zamenite određene komade nameštaja, birajte modele u svetlijim nijansama. Bele stolice, stolovi ili kauči povećaće prostor naspram tamnih, crnih ili sivih tonova. Ukoliko već posedujete tamne krevete i fotelje, prostor otvorite svetlijim tepisima i dekorativnim jastucima različitih boja. 

Zavese ukrašavaju i osvežavaju prostor

Složićete se da zavese daju potpuno drugačiju dimenziju prostoru. Ukoliko imate veći prozor ili balkonska vrata, zavesama ne samo što ćete ukrasiti svoju stolariju, već ćete doprineti i dozi luksuza u svom domu. Pri izboru zavesa, svetlije nijanse neće gušiti prostoriju i propuštaće svetlost. Pustite zavesu da pada do poda i zakačite je sa obe strane ukrasnim držačima. Na taj način dobićete svoj kutak kao iz časopisa. 

Za svetliji stan – vesela dekoracija na zidovima

Slike su više od pukih ukrasa. Umetnička dela poznatih i nepoznatih autora, obogatiće vaš dom i učiniti ga privlačnijim, zanimljivijim, ali i svetlijim. Međutim, pri izboru slika koje će ukrašavati vaš životni prostor, trebalo bi da znate da su najbolji izbor slike koje će pružiti kontrast tamnijim zidovima ili nameštaju. Osim slika, biljke u zanimljivim saksijama svakako će oživeti prostor. 

Ogledala su idealan detalj koji vam može pomoći da vizuelno uvećate prostor i osvetlite ga. Ono što je bitno je da imate meru u svemu i da ne preterujete.