Automobili

GOLF 2

Mnogi kazu da je Golf 2 najbolji automobil ikada napravljen u Nemačkoj u fabrici VW, a vožen kod nas. 

Svako ko je vozio Golf 2 je kvalifikovan je da vozi sve što je napravljeno od čelika. Samo zamislite koja je to mašina! Prozor pored vozačevog sedišta gde ‘ladno I meda može da izbaci lakat. Međutim, mi Srbi ne izbacujemo samo lakat, nego celu ruku do ramena. 

Automobil je davnih osamdesetih napravljen u Nemačkoj kao logičan nastavak serije jedan. Tada je u Nemačkoj bio bum gastarbajtera s ovih prostora i postoji osnovana sumnja da je ciljan za naše tržište. „Golf 2″ je uvek „na rezervi”, pošto kazaljka za pokazivanje količine goriva u rezervoaru nema snage da izađe iz crvene zone. Ma koliko čorbe sipali u njega, uvek ste na rezervi. Golf druge generacije je tokom, i nakon završetka, prodaje postao jedan od najomiljenijih, a u isto vreme i jedan od najomraženijih modela automobila. Razloge ne treba posebno navoditi, jer su u poslednje dve decenije oni više puta potvrđivani i polako svrstani u klasične stereotipe. Prva polovina 90-ih godina je obeležena svojevrsnim mučilištem za svaki automobil, oličenim u vidu očajnog goriva, ekstremno sumnjivih delova i sveopšte smanjene brige za ”zdravlje” ljubimca. Ako je suditi po broju oglasa početkom aprila 2014. godine, broj Golfova na našim putevima će i u narednom periodu biti impresivan.

1983. godine Microsoft predstavlja Windows 1.0, Motorola prvi komercijalni mobilni telefon, a Volkswagen, na salonu automobila u Frankfurtu, drugu generaciju Golfa. Na početku prodaje su ponuđene četiri varijante opreme razvrstane u C, CL i GL paketima. Najviši GLX paket je bio u ponudi samo par meseci, a Golf  sa ovim paketom se smatra jednim od najređih modela.
Kada smo već pomenuli sve varijante Golfa 2 možemo da pomenemo i Golf 2 Country Syncro koji je imao pogon na sva četiri točka i bio povišen kao neki terenac. Isključivo se vozio u Nemačkoj a koristili su ga ljudi koji su živeli u planisnskim predelima sa puno snega ili oni koji su živeli na selu i bavili se poljoprivredom. U našoj zemlji se i danas može videti neki primerak baš ovog „terenca“.
Sve u svemu kada sagledamo temu popularnosti modela Golf 2 možemo reći  da je VW Golf  2 i dalje popularan u našoj zemlji i na našim putevima.