Kuća

Adaptacija kupatila – saveti za uređenje kupatila po vašim merilima

Renoviranje životnog prostora nikada nije bilo jednostavno i zahtevalo je velika finansijska ulaganja. Kako su ovakve vrste poslova neminovne, vrlo je važno adaptaciju doma odraditi što preciznije i voditi se svojim željama i zamislima. To se posebno odnosi na uređenja kupatila, koje nećete renovirati tako često. Pored zamene vodovodnih cevi, postavljanja podnog grejanja koje će vam boravak u kupatilu učiniti ugodnijim tokom hladnih zimskih dana i pravilnim rasporedom sanitarija, treba obratiti pažnju i na odgovarajući izbor keramičkih pločica za kupatila, uz pomoć kojih ćete postići efekat elegancije, čistoće i modernosti. 

Koje keramičke pločice odgovaraju vašem kupatilu? 

Imate ideje za uređenje kupatila, ali još niste sigurni kakve pločice odabrati? U tom slučaju, najbolje je da se vodite sledećim koracima: 

  • Dimenzije vašeg kupatila utiču na dimenzije pločica

Od prostora vašeg kupatila zavisi i izbor odgovarajućih keramičkih pločica. Za manja kupatila birajte pločice manjih ili standardnih dimenzija, koja neće „progutati“ prostor i učiniti ga još manjim nego što jeste. Pločice većih dimenzija su predodređene za prostranija kupatila, čija će efektnost u njima doći do izražaja. 

  • Boja keramičkih pločica takođe zavisi od veličine kupatila

Za mala kupatila najbolje je birati svetlije nijanse keramičkih pločica, koje će vizuelno proširiti prostor i učiniti ga čistijim i prostranijim. Naime, ukoliko niste ljubitelj belih pločica, postoje čitava paleta pločica u bež varijanti ili limun žutoj boji, uz koje ćete osvežiti svoj prostor. Danas je ponuda keramičkih pločica za kupatila raznovrsna, pa se vaša odluka ne mora odnositi na jednobojne pločice, već mogu na sebi imati neki detalj ili šaru. Ukoliko želite da postignete jači efekat u vašem kupatilu, možete vodoravno postaviti red pločica drugačijeg dezena koji će razbiti monotoniju. Vlasnici većih kupatila imaju tu sreću da mogu priuštiti pločice u jačim bojama, ali trebalo bi imati na umu da su tamnije pločice osetljivije i da se na njima uočava svaka nečistoća, kao i kamenac. 

Za koju god boju da se odlučite, pravilo je da zidne keramičke pločice budu za nijansu svetlije od podnih.

Ako želite da kombinujete različite dezene i iskažete svoju kreativnost, najbolji rezultat ćete postići ukoliko samo jedan deo kupatila obložite dezeniranim keramičkim pločicama ili mozaikom, a ostatak kupatila obložite jednobojnom varijantom pločica u nešto svedenijoj varijanti. Najbolja mesta za postavljanje keramičkih pločica sa dezenom su upravo delovi kupatila gde će njihova lepota doći do izražaja – ukoliko ste se odlučili za linijski tuš, njega možete istaći nekim modernijim komadima ili se igrati detaljima postavljajući mozaik pločice oko lavaboa.

Veoma bitna stavka, jer pločice za koje se odlučite moraju da budu kvalitetne, otporne i trajne. Zato obratite pažnju i na vodonepropusna svojstva koje odabrane pločice imaju, jer se postavljaju u prostoriji gde je vlažnost najveća. Postoje i razlike u izboru podnih i zidnih pločica, a one se odnose na njihovu teksturu. Za oblaganje poda u vašem kupatilu birajte matirane pločice bez sjaja koje se ne klizaju, jer ćete time izbeći nezgode prilikom kupanja. 

  • Gledajte da ugodite prvenstveno sebi i vašim ukućanima  

Pravila se treba držati da bi se postigao sklad boja i teksture, ali najvažnija stavka je da ugodite sebi i svojoj porodici. Ipak, dom je lični odraz vašeg karaktera i najbitnije je da se vi u njemu osećate prijatno. 

Saveti za održavanje keramičkih pločica za kupatilo

Pločice su najjednostavnije za održavanje, a najlakše ćete ih očistiti krpom, vodom i određenim dezinfekcionim sredstvom. Nemojte koristiti agresivne kiseline, jer ćete na taj način oštetiti pločice i fuge između njih.