Kuća

Saveti oko izbora sobnih vrata za stan

Ukoliko postoji velika nedoumica oko izbora sobnih vrata, najbolje rešenje je poseta velikog broja salona stolarije. Osnovne stavke za kupovinu i odabir sobnih vrata čini iznos raspoloživih finansijskih sredstava zatim jedinstveni stil prostorije i karakteristika proizvoda. Od prirode prostorije, njene namene i osvetljenosti biraju se forme i dezeni vrata. Na osnovu osvetljenosti bira se veličina stakla na vratima. Svaka prostorija životnog prostora mora biti stilski uređena, prateći dostupne sadržaje i elemente koje ispunjavaju prostor. Savetuje se ugradnja drvenih sobnih vrata, kao materijala velike postojanosti uz raznovrsne modele od ravnih do reljefastih formi frontova. Na osnovu zahteva kupaca, izrađuju se jednokrilna ili dvokrilna vrata primenljiva na dnevni boravak prostorija. 

Dostupne cene drvenih sobnih vrata

Na osnovu karakteristike materijala, izdržljivosti i namene, određuje se cena. Kvalitet okova i dimenzija vrata su takođe vodeće stavke u formiranju cene gotovih ili po meri izrađenih vrata. Usled dodataka dodatnog dela stakla i vrste svetlarnika, formira se veća cena materijala. Kada su u pitanju drvena sobna vrata cena se određuje u zavisnosti od materijala koji se koristi. Drvo je veoma otporan, estetski lep i izdržljiv materijal na osnovu kućnih uslova okolone. 

Uz drveni materijal se odlično uklapaju raznovrsne lajsne, pragovi i štokovi vrata, koji ne moraju biti izrađeni od punog drveta. Jedino štokovi kao nosioci konstrukcije vrata, moraju imati u svom sastavu veći procenat drvenih materijala. Ugradnja pragova obično nije obavezna, ali mora imati slaganje u odnosu na dostupnu nijansu i stepen boje drveta. Pragovi se ugrađuju radi uravnotežene linije parketa i samih vrata. 

Ugradnja brava na drvenim sobnim vratima se obično ne zaključava, ali radi forme koju vrata  imaju, moraju biti ugrađene. Uloga brava je bezbedna upotreba vrata ali i estetski lepša površina. Brave se biraju na osnovu stilski postavljenog nameštaja ili forme koja se koristi za uređenje prostorije. Šarke na drvenim vratima zbog svoje teže nosivosti i sastava materijala, moraju biti skrivene sa više krakova za pridržavanje. 

Lakoća održavanja drvenih sobnih vrata

Održavanje čistoće sobnih vrata i svih drugih prostorija u stanu, mora biti laka i efektna nakon svakog čišćenja. Ne savetuje se dejstvo bilo kakvih abrazivnih sredstava na površinu drveta. Čišćenje se sprovodi preparatima za zaštitu drveta, u svrhu očuvanja sjaja i ujednačene teksture. Ukoliko drvena vrata poseduju duborez, takve pukotine dodatno zadržavaju prašinu. Na osnovu navedenog,  biraju se svedenije forme drvenih vrata sa ravnim površinama koje se čiste blago vlažnom krpom. Drvena sobna vrata poseduju teža krila koja u osnovi u svom međuslojnom delu nemaju drugi dodatak. Puno drvo je odličan izbor za dnevne i spavaće sobe, upravo zbog prirodnog izgleda koje pružaju. 

Povoljna karakteristika za sve kupce koji se odluče za drvena vrata, unose u dom osećaj topline i prirodne sinergije. Drvo čini dobar zvučni i toplotni izolator uz ekološki čistiju sredinu u kojoj se primenjuje. Drvena sobna vrata se uklapaju uz gotovo svaki unutrašnji enterijer. Drvo se nakon obrade može prelakirati i time zaštititi od mehaničkih uticaja okoline. Šarke, brave, krilo i kvake se uz kombinaciju drvenih materijala odlično uklapaju. Navedeni elementi su krajnja stavka koja prethodi montaži.