Uncategorized

Koje karakteristike imaju najsavremeniji starački domovi?

Kada se odluči da je pravi trenutak da se posete starački domovi, ostvare nova poznanstva i započnje ovo životno poglavlje, razmatra se veliki broj njihovih karakteristika. Korisnici i članovi porodice raspituju se o svim procedurama, dostupnim domovima državnog i privatnog karaktera, kao i donose odluku o izboru najboljeg ambijenta.

Ponuda domova je izuzetno raznolika na domaćem tržištu, takođe tražnja je sve izraženija, a najvažnije je da prema svim svojstvima odgovaraju licima koja će u njima boraviti. Mnogo je različitih elemenata koje treba da imaju renomirani starački domovi danas, a najvažnije karakteristike biće izložene u nastavku teksta.

Briga o zdravlju korisnika kao glavna odlika

Najvažniji element kojim se bave starački domovi, treba da bude zdravlje njihovih korisnika. Pre dolaska u dom, zaposleni traže informacije o zdravstvenom stanju osobe, a najčešće se i donose određene analize, rezultati i vrše ispitivanja. Kako bi starački domovi u potpunosti mogli da ispune potrebe ljudi, bitan faktor jeste i šta je sve od zdravstvene zaštite potrebno osobi na odabranom mestu. 

U svom timu, najveći broj domova ima zaposlene doktore opšte prakse, neki i specijaliste, dok se određeni pregledi zakazuju prema analizama. Na raspolaganju su kardiolozi, nutricionisti, fizijatri, reumatolozi i svi drugi potrebni lekari, što se zakazuje direktno u domovima. Medicinske sestre zaposlene su u domu i zadužene su da korisnici uzimaj predviđenu terapiju propisanom dinamikom.

Bavljenje fizičkom aktivnošću korisnika

Važna karakteristika koju imaju najbolje opremljeni i inovativni starački domovi, jeste i posvećenost fizičkom zdravlju svojih korisnika. Kako sa godinama mišići slabe, kao i kosti, neophodno je obezbediti adekvatnu terapiju i u tom pogledu. U zavisnosti od rezultata i stanja, to može da bude lagana svakodnevna šetnja, boravak u prirodi, izleti, vežbe kod fizioterapeuta, ili druge terapije. 

Starački domovi koji su kvalitetno opremljeni imaju na raspolaganju ortopedska pomagala, poput hodalica, štaka, štapova i invalidskih kolica, dok je ceo ambijent prilagođen olakšanom kretanju ljudi. 

Ambijent ispunjen toplinom i druženjem

Današnji starački domovi su mnogo više od mesta na kojem se provodi vreme u starijem životnom dobu, jer pružaju sve što je neophodno za bezbrižnu svakodnevnicu. Naime, ljudi su u prilici da se druže sa srodnim generacijama korisnika, imaju zajedno obroke, organizovane šetnje, izlete i druge aktivnosti. Korisnici imaju redovne obroke i užine zasnovane na hranljivim materijama, a u skladu sa preporukama nutricionista definišu se i individualni jelovnici i režimi ishrane. 

Prostor je u potpunosti obezbeđen i olakšava kretanje, sobe ušuškane u komfor i nežnost, dobija se maksimalna sloboda i osećaj boravka kao kod svoje kuće. Nema potrebe za brigom o higijeni prostora i pripremi hrane, jer će se za to pobrinuti ljubazno osoblje. Uglavnom su starački domovi na mirnim i tihim lokacijama koje pružaju prijatan pogled sa prozora i terasa, uz slušanje cvrkuta ptica i užitak u prirodnom zelenilu i krajolicima. 

Najsavremeniji starački domovi imaju širok spektar prednosti za korisnike, dobre strane i preporuke za boravak, jer pružaju starijim osobama veliki broj olakšica i značajnu podršku u svakodnevnici. Izuzetno su cenovno povoljni u našoj zemlji, a garantuju ispunjavanje potreba, uz slobodu i osećaj bezbrižnosti.