Automobili

Dodge prekida Grand Caravan

Prošlo je sedam godina od kako su Fiat Chrysler Automobiles lansirali Dodge Grand Caravan. U vreme njegovog predstavljanja, teritorija minibusa je bila neopisana voda za kompaniju.

Tokom godina, model je uspeo da ostane u pokretu uprkos rastućoj popularnosti SUV-a i usporavanju potražnje za minivanima. To je sve dok proizvođač automobila nije najavio kraj najprodavanijeg minivana u Sjedinjenim Državama.

U članku koji je objavio Autoblog, FCA je potvrdio da će Dodge prekinuti proizvodnju Grand Caravana kao i Putovanja nakon tekuće godine. Ukratko, više neće biti nove generacije dva modela koja počinju od 2021. godine.

To takođe znači da Dodge više neće imati crossover sa pogonom na prednje točkove u svojoj liniji, prvi put od 2008, i to bez minibana nakon oko 40 godina.

Sudeći po tržišnim performansama dva modela u proteklim godinama, čini se da su sporo prodaja jedna od razloga zbog kojih su obustavljene.

U 2019. godini prodaja za Grand Caravan i Journei skliznula je za 20% u odnosu na prethodnu godinu. Iako je Dodge uspeo da proda 200.000 jedinica dva modela u kombinaciji, proizvođač automobila smatra da se ti brojevi ne smanjuju. Oba modela takođe nisu obaveštavana u poslednjih deset godina.

Odluka o brendiranju se takođe vidi kao razlog izlaska vozila. Ranije ove godine, Dodge je već nagovestio da ukida minivanove, zahvaljujući svojim ciljevima da bude poznat kao brend automobila za mišiće.