Kuća

Kakve slavine za kupatilo su Vam potrebne? Kada je vreme da birate između estetike i praktičnosti

Kada opremamo životni prostor svi se mi trudimo da posvetimo pažnju skoro svakom detalju u svim prostorijama. Kada dođe na red kupatilo, mnogo je toga što je potrebno mudro izabrati jer sve u ovoj prostoji, pored toga što treba da bude lepo, mora da bude i funkcionalno. Jedna od tih stvari su i slavine za kupatilo. 

U poslednje vreme su prilično popularne slavine neobičnog izgleda i čini se da ih viđamo svuda na internetu. S druge strane, postavlja se pitanje da li su baš svi modeli ovih slavina praktični za svakodnevnu upotrebu, pogotovo ukoliko u domaćinstvu živi više generacija. Kod kupovine ovog proizvoda treba da razmišljate o više stvari, o ceni, od materijalu od kojeg je napravljen, pa i o praktičnosti dizajna samog proizvoda – od podešavanja vode pa sve do prskanja po kupatilu.

Treba da naglasimo da kada se kaže slavine za kupatilo da se tu misli na sve slavine, one za lavabo, za kadu, za tuš kabinu i za bide. Dakle, ukoliko renovirate celo kupatilo moraćete da odaberete makar dva proizvoda.  

Skupe ili jeftine slavine?

Kada uđete u bilo koji salon keramike, ili pogledate ponudu u online prodavnicama videćete veliki izbor slavina za kupatilo po različitim cenama. Mnogi misle da im je, kada su slavine u pitanju, visoka cena jedina garancija kvaliteta pa se često odlučuju za to da izdvoje veću svotu novca za njih, što možda i nije potrebno. S druge strane, nije najpametnije ni da uložite novac u najjeftiniju slavinu u prodavnici jer ćete sigurno morati da je menjate kroz godinu – dve.

Možda bi najbolje bilo da se sa prodavcem u salonu ili sa svojim majstorom posavetujete oko toga koji proizvođači su najpouzdaniji, da im kažete koliko ste novca spremni da izdvojite i da u skladu sa tim donesete odluku. 

Jednoručne ili dvoručne slavine za kupatilo?

Ukoliko se dvoumite između jednoručne ili dvoručne slavine za kupatilo treba da imate nekoliko stvari na umu. Prva i osnovna je ko će to kupatilo koristiti, a zatim i to gde želite takvu slavinu, iznad lavaboa ili kade? Dvoručne slavine su zaista lepe na prvi pogled i mogu značajno da doprinesu ukupnom izgledu kupatila, ukoliko želite da postignete rustičan izgled koji je u poslednje vreme toliko popularan, ali u nekim situacijama su nepraktične, pogotovo ako se montiraju iznad kade. Na primer, ako imate malu decu koja uče da se kupaju sama, možda i nisu baš najbolje rešenje jer se sa njima malo teže podešava temperatura vode. Ukoliko je taj slučaj u Vašem domaćinstvu možda bi Vam više odgovarale jednoručne slavine pomoću kojih se temperatura vode mnogo lakše podešava. 

S druge strane, ako kupatilo koriste isključivo odrasle osobe, onda nema opasnosti od opekotina i možete da odaberete koje god slavine Vam se više sviđaju. 

Razmišljajte o dimenzijama

Kada kupujete slavine za kupatilo jakoje bitno da odaberete one odgovarajućih dimenzija. Na primer, ukoliko u kupatilu nemate prostora za veliki lavabo, onda sigurno nećete moći da ugradite iznad njega neku veliku slavinu. Čak i da odaberete neku koja je knap, dakle iz koje mlaz vode sa česme ulazi u prednji deo lavaboa, u toku korišćenja ćete svakodnevno imati pravu mini poplavu u kupatilu, što nikako ne želite. 

Slična je situacija i sa nadgradnim lavaboima koji su toliko popularni u poslednje vreme – trebalo bi da uskladite visinu lavaboa i slavine kako biste nesmetano da ih koristite. Dakle, džaba ako je neka slavina baš lepa ako će Vam stvarati muke prilikom svakodnevnog korišćenja. Naš savet je da na istom mestu kupite i slavinu i lavabo kako biste bili sigurni da ste izabrali odgovarajući proizvod. Sigurni smo da ćete naći neki koji je u isto vreme i praktična i lepa.

Način ugradnje je jako bitan

Kada birate slavine za kupatilo morate da znate kako se ugrađuju i koje su Vama potrebne. Postoje one koje se ugrađuju direkno u zid ili one koje se ugrađuju u lavabo ili u kadu. Tu Vam je izbor prilično ograničen jer zavisite od visine izvoda vode koji Vam je ostavljen u kupatilu. Na osnovu toga ćete i kupiti kadu i lavabo, odnosno, odabraćete one koji imaju ostavljen otvor za slavinu ili ne. Kod tuševa to nije problem jer se svi oni ugrđuju direktno na zid.

Kod boje se opustite

Pošto ste proučili koja vrsta slavina za kupatilo će Vam trebati kod izbora boje možete da se opustite. Sada na tržištu ima toliko lepih proizvoda u raznim bojama, od boje bakra, starog zlata do crnih sa mat premazom ili onih u šarenim bojama. Potrebno je samo da ih uskladite sa ostalim bojama u kupatilu. Postoje čak i slavine za dečija kupatila u obliku omiljenih likova iz bajki i tu zaista možete da pustite mašti na volju.