Kuća

Kako opremiti spavaću sobu – poslužite se Feng Šuiem i optičkim trikovima

Većini ljudi spavaća soba predstavlja intimno područje. Prijatna atmosfera supružnika zavisi od pažljivog uređenja i organizovanja prostora. Dobro jutarnje raspoloženje moguće je steći bez obzira na kvadraturu sobe. U svom dizajnu potrebno je da prilagodite nameštaj prostoriji, isplanirate idealan položaj lampi, ogledala, poigrate se sa suptilnim bojama i sunčevom svetlosti. 

Predstavljamo vam ključna pravila koja možete zapamtiti kako biste što lepše uredili vašu spavaću sobu.

Spavaća soba po Feng Šuiu

Ako ne posedujete veliku spavaću sobu, nema potrebe da paničite. Mali prostor može izgledati fantastično ukoliko adekvatno iskoristite svaki centimetar. Bitno je da otkrijete trikove koje koriste dizajneri enterijera kako bi prostor bio vizuelno veći. Neke od njih predočićemo vam ovde.

Paleta toplih tonova učiniće da spavaća soba izgleda mirnije i elegantnije. Preporučljive su pastelne boje jer obezbeđuju prihvatljivo mesto odmora. Ukoliko obezbedite da ulaz u sobu ne bude zatrpan – moćićete imati ugodan prostor. Slobodno rastojanje između vrata i zida privućiće pažnju ka oku prijatnim detaljima. Možete se pridržavati nekih Feng Šui normi. Povedite računa o spektru boja, rasporedu nameštaja i ogledala. Prema Feng Šuiu neka glavni atribut bude bračni krevet. I upravo njega nasuprot mišljenjima mnogih ne treba postavljati u sredinu sobe, usmeravajući ga prema prozoru ili vratima. Idealan položaj za krevet jeste dijagonalno od vrata. 

Kada je reč o drugim komadima nameštaja i dekorativnim predmetima, oni ne trebaju biti nametljivi. Kompaktni i funkcionalni modeli promovisaće pozitivnu energiju. Zaboravite na glomazne fotelje i prevelike sofe. Noćni ormarići i ogledala u spavaćoj sobi su dobrodošli. Da biste imali miran san i stekli snagu za sutrašnji dan – ne postavljajte ogledalo paralelno sa krevetom. Nemojte zanemariti prostor za skladištenje, luksuznu posteljinu, ali ni tretman prozora. Ne zaboravite da se poigrate sa položajem lampi i sunčevom svetlosti kako biste istakli lepotu prostora. 

Roletne za prozore u spavaćoj sobi daju luksuzni osećaj

Ukoliko želite održavati supružničku strast ili jednostavno sprečiti znatiželjne poglede ka vašim privatnim odajama, idealno je da instalirate roletne za prozore. One mogu blokirati sunčevu svetlost i dati poseban stil vašem dekoru. Elegantne obrade i izolativne obloge pružiće vam raskošan osećaj i miran san. Imajte u vidu da su roletne za prozore dostupne u velikom broju tekstura što vam može omogućiti da vaša spavaća soba izgleda suptilnije, živopisnije ili dobije sjajan stilski preokret. 

Roletne za prozore možete uklopiti u koji god prostor imate. Bilo da je u pitanju potkrovna spavaća soba ili centralna u prizemlju. Pri odabiru roletni fokusirajte se na stil koji želite istaći. Da li će to biti etno, minimalizam, rustika, orijentalnost, seoski stil ili neki drugi – na vama je da odlučite. Prirodni materijali roletni ili drvenasti tonovi sjajno će delovati uz dekorativne elemente od bambusa, kovane proizvode i lanene tkanine. 

Izbegavajte nered 

Da bi vaša spavaća soba izgledala prostranije rešite se nereda. Napravite prioritet bitnih stvari, a one koje ne koristite često skladištite u ormarićima. Bez obzira da li je vaša spavaća soba mala ili velika – ona može biti ispunjena udobnošću. Male optičke iluzije, čistoća, roletne i nameštaj koji nije glomazan – predstavljaju sve što je potrebno da biste imali lepo opremljenu spavaću sobu.