Novosti

Zašto je važno voziti?

U današnjem periodu ubrzanog ritma života, kada je vreme komponenta koja je veoma važna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, položena vozačka dozvola se podrazumeva. Koliko je ona važna, govori u prilog činjenica da gde god da se uputite, do željenog mesta najbrže stižete vozilom. 

Vožnja, osim što je nužna potreba, utiče i na vaše samopouzdanje i ponašanje, jer zahteva disciplinu i poštovanje saobraćajnih pravila i znakova. Bilo da idete na posao, odvozite dete u vrtić ili školu, idete u kupovinu po namirnice, upoznajete željene destinacije po svojoj zemlji ili svetu, vožnjom ćete skratiti vreme putovanja, nećete se gužvati po javnom prevozu i bez nervoze i stresa ćete obaviti svaku obavezu. 

Vožnja je postala i stil življenja, pa se sve više mladih opredeljuje za polaganje čim stekne uslove za to. U daljem tekstu saznajte više o strukturi obuke i polaganja za vozila B kategorije. 

Šta podrazumeva polaganje za B kategoriju?

Polaganje za B kategoriju predstavlja polaganje za vozačku dozvolu motornih vozila, čija masa ne prelazi 3,5 tona. Tu spadaju putnička i teretna vozila koja obuhvataju do devet mesta za sedenje, uključujući vozačevo mesto. 

Osim toga, važeća vozačka dozvola B kategorije omugućuje upravljanje trotočkašima i četvorotočkašima sa snagom do 15 kw ili preko 15 kw ukoliko se ispune određeni starosni uslovi, kao i za vuču prikolice do 750 kg težine.

Iako je ovaj tip kategorije najčešći i najpopularniji, odabir odgovarajuće auto škole je takođe važan, jer je dobro utemeljeno znanje i sigurnost u vožnji najbitnije. Dobra auto škola nudi kvalitetne usluge i instruktore, koji će vam se u potpunosti posvetiti u savladavanju vožnje i oslobađanju od straha, koji ume dosta da unazadi kandidata prilikom polaganja. Jedna od takvih je auto škola Pavlin, čiji instruktori sprovode obuku po svim delovima grada, kao i pri različitim vremenskim uslovima, kako bi se kandidati navikli na sve mogućnosti koje ih mogu zadesiti u saobraćaju. Uz nova vozila koja su vam na raspolaganju, vožnju ćete zavoleti još više. Više o ceni i uslovima za polaganje B kategorije možete pogledati ovde

Kakvu obuku morate da prođete pre polaganja?

Da biste postali ponosni vlasnik vozačke dozvole B kategorije, morate da prođete određenu obuku, koja podrazumeva teorijski i praktični deo.

Teorijska obuka sastoji se od 40 časova, koji se realizuju u učionicama auto škole. Obavezna je za sve polaznike, koji u zavisnosti od svog slobodnog vremena, mogu slušati i do tri časa dnevno. Najkraće vreme za koje se može ispuniti ovaj uslov je dva meseca. U okviru teorijskog dela, kandidat uči i prvu pomoć, koju takođe polaže kroz testove za vožnju. 

Praktična obuka sprovodi se takođe u okviru 40 časova, a podrazumeva vožnju u saobraćaju i na poligonu. Tokom praktične obuke, kandidati stiču vozačke sposobnosti i uče da upravljaju vozilima. Praktična vožnja se obavlja uz obavezno prisustvo instruktora, koji će vam objasniti osnove upravljanja vozilom i nadgledati vaše napredovanje u vožnji. Časove vožnje shvatite ozbiljno i obavezno poštujte i primenjujte savete instruktora. Takođe, provedeno vreme u vozilu iskoristite i da se opustite i postanete sigurni za volanom, jer će to biti veliki napredak prilikom polaganja vozačkog ispita.