Kuća

Šta je važno znati kada se biraju klima uređaji?

Nabavka klima uređaja postala je neophodan element svakodnevnice ljudi, jer su klimatske promene toliko izražene da u današnjem vremenu toplotnih talasa nije izvodljivo drugačije provesti dan u zatvorenom prostoru. Leta su postala potpuno vrela, temperature prelaze 40 stepeni celzijusa i pravo rashlađenje potrebno je čak i u ranim jutarnjim, kao i kasnim večernjim časovima. Zbog toga, važno je blagovremeno nabaviti klima uređaj i dobiti optimalnu temperaturu u svojoj kući ili stanu u današnjem vremenu. 

Klime su vrste uređaja koje su izuzetno raznovrsne, kako sa aspekta brendova i proizvođača, tako i u pogledu kapaciteta rada, performansi, funkcija i karakteristika, među kojima nije uvek jednostavno pronaći idealno rešenje za svoj prostor i potrebe. Generalno, danas se razlikuju standardne i inverter klime, tako što klasične pružaju rashlađivanje i zagrevanje do temperature od – 5 stepeni celzijusa, dok su inverter namenjene i za sezonu zime i hladnijeg vremena ispod navedenog nivoa. Inverter klime su inovacija koja je učinila „borbu“ sa temperaturama lakšom, pa se iz tog razloga bira za sve ambijente, mnogo češće u odnosu na standardne varijante. 

Kapacitet klima uređaja – važan element odabira

Kada se biraju klima uređaji važno je razmotriti koji kapacitet je dostupan, zato što ovaj faktor direktno utiče na efikasnost korišćenja i preporučuje se za određenu kvadraturu prostora. Za ambijente do 35 kvadrata koristi se najčešće klima 9 – 9.000 BTU, odnosno British Thermal Unit jedinica, uz 2,6 kW, gde je 1 kW jednak 3.412,14 BTU/h jedinica. Inverter klima 12 sa 3,5 kW namenjena je prostoru od 35 do 60 kvadrata, dok „osamnaestica“ ima najveći kapacitet od 18.000 BTU i 5,3 kW za površinu prostora između 60 i 80 kvadrata. 

Najčešće, danas se bira inverter klima 12, kao optimalno rešenje, odnosno „srednji izbor“, jer se prostorije najčešće i kreću u tom rasponu kvadrature. U slučaju da kupci ne mogu da procene koji kapacitet klima uređaja im je potreban, uvek mogu da se posavetuju sa prodajnim osobljem i tehničkim licima koja vrše ugradnju, ili da koriste online kalkulatore za izračunavanje. 

Isplativost sa aspekta potrošnje

Još jedno važno svojstvo koje imaju klima uređaji, jeste nivo potrošnje električne energije, koji je različit u zavisnosti od odabranog modela. Označene kao energetska efikasnost, postoje klase koje pokazuju koji uređaji imaju najniži, a koji najveći nivo potrošnje električne energije. One se određuju koeficijentom grejanja COP i hlađenja EER, tako da što je odnos EER/COP veći, dobija se veći nivo rashladne i toplotne moći, pa je i energetska efikasnost bolja. Klase su razvrstane od A do G, tako da je moguće pre kupovine razmotriti nivo potrošnje određenih modela klima uređaja. Generalno, inverter klima 12 kao sjajan izbor pruža uštede struje u odnosu na standardnu varijantu, prvenstveno pružajući višu temperaturu i komfor, uz tih rad na temperaturama čak i do – 15 stepeni. 

Takođe, kako imaju visok stepen energetske efikasnosti, inverter klima uređaji pružaju uštede električne energije i do 40% u odnosu na klasične neinverterske modele. U slučaju višečasovnog rada u punom kapacitetu, potrošnja energije za inverter klima 12 model biće značajno manja u odnosu na neinverterski uređaj identičnog kapaciteta. 

Kako odabrati idealan klima uređaj za svoj dom?

U prethodnom delu teksta prezentovane su brojne karakteristike koje imaju različiti klima uređaji, što može značajno olakšati odabir i donošenje odluke koji model će biti odgovarajući. Konkretno, inverter klima 12 je optimalan izbor i jedan od najpopularnijih modela na domaćem tržištu, kako u pogledu karakteristika, tako i sa aspekta troškova. Za sve porodice koje žele brzo i efikasno da rashlade srednji i veći prostor od 35 do 60 kvadrata, ili isti ugreju, ovakav model je adekvatan. 

Odlika ovog modela jeste da radi punim kapacitetom prilikom starta, dok ne postignu postavljene parametre, a zatim održavaju temperaturu i smanjuju kapacitet rada. To je način na koji izuzetno štede električnu energiju, a samim tim umanjuju i troškove za plaćanje računa. Karakteriše ih i nizak nivo buke, usklađuju se sa temperaturom koja vlada u prostoriji i mogu se automatski pokrenuti u određenom režimu u zavisnosti od stanja i potreba. Koriste se i tokom noći, potpuno bezbedno i uz automatska podešavanja parametara.

Klima uređaji postali su važan uređaj u svakom domaćinstvu – kući ili stanu, što je u skladu i sa klimatskim promenama, odnosno temperaturnim oscilacijama koje su postale zaista ekstremne u današnjem vremenu. Talasi izuzetno visokih temperatura, a zatim i smena sa niskim, učinila je da inverter klima 12 bude omiljeni uređaj velikog broja porodica. Sistemi hlađenja i grejanja potrebni su u svakom domu, a klima uređaji pružaju maksimum performansi uz automatske funkcije i niske novčane izdatke, kao i sjajne uštede električne energije, zbog čega su odličan izbor za dobijanje potrebnog nivoa temperature.